Bakterioza paprike i plamenjača paradajza


Spread the love

Nestabilno vrijeme s padavinama nakon kojeg su usljedile visoke temperture stvorilo je povoljne uvjete za razvoj bakterioze paprike Xanthomonas axonopodis kao i plamenjače paradajza Phythophtora infestans.

Mijere suzbijanja bakterioze su uvjek upotreba nekog preparata na bazi bakra, međutim naša preporuka je:

Upotreba specijalnog tečnog đubriva na bazi bakrnog nitrata zbog čega je on ujedno i hrana i zaštita. Copper liquid nitratnim azotom hrani biljku a brzo usvojivi bakar čini kutikulu lista čvršćom i otpornijom na napade patogena.

Rezultat su tamniji i čvršći listovi u kojima se patogeni teško razvijaju, kako bakterioza tako i plamenjača i ostala gljivična oboljenja.

Primjena:

navodnjavanjem (sistem kap po kap) – 1 – 1,5 l/dulum

preko lista (prskanjem) – 50-75 ml/100 l vode

 

bakterioza paprike

plamenjača paradajza

Zaštita biljaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *