Nestabilno vrijeme s padavinama nakon kojeg su usljedile visoke temperture stvorilo je povoljne uvjete za razvoj bakterioze paprike Xanthomonas axonopodis kao i plamenjače paradajza Phythophtora infestans.
Mijere suzbijanja bakterioze su uvjek upotreba nekog preparata na bazi bakra, međutim naša preporuka je:
Upotreba specijalnog tečnog đubriva na bazi bakrnog nitrata zbog čega je on ujedno i hrana i zaštita. Copper liquid nitratnim azotom hrani biljku a brzo usvojivi bakar čini kutikulu lista čvršćom i otpornijom na napade patogena.
Rezultat su tamniji i čvršći listovi u kojima se patogeni teško razvijaju, kako bakterioza tako i plamenjača i ostala gljivična oboljenja.
Primjena:
navodnjavanjem (sistem kap po kap) – 1 – 1,5 l/dulum
preko lista (prskanjem) – 50-75 ml/100 l vode
bakterioza paprike
plamenjača paradajza