Vodič za uzgoj krastavca

Cucumbers in the garden


Spread the love

Postoji preko 100 različitih sorti krastavca. Dijele se po različitim osnovama. U BiH gotovo sve sorte koje su prisutne svrstavamo ili u kategoriju „salatni krastavac“ ili u kategoriju „kornišon“.

Sorte i u tipu kornišona i u tipu salatnog krastavca mogu biti hobi sjeme a mogu biti i hibridno sjeme s poboljšanim osobinama u procesu oplemenjivanja, koje se kod nas najčešće označava kao F1 sjeme.

U zapadnim zemljama česta je sljedeća kategorizacija krastavca:

KORAK 1 -upoznat se s osnovnim osobinama biljke

 Porijeklo

Krastavac najvjerojatnije potječe iz Indije (južno podnožje Himalaja), ili možda iz Burme, uzgaja se oko 3000 godina.

Botanička svojstva

Krastavac ( Cucumis sativus L.) pripada porodici Cucurbitaceae, jednoj od važnijih biljnih porodica koja se sastoji od 90 rodova i 750 vrsta.

Morfološka svojstva

Jednogodišnja puzava loza, penje se uz potporu

Karakteristike cvjetanja

 Kod krastavaca postoji nekoliko navika cvjetanja. Većina kultivara je jednodomna s odvojenim muškim i ženskim cvjetovima na istoj biljci.

Međutim, danas u proizvodnji dominiraju  kultivari koji proizvode samo ženske cvjetove što rezultira količinama ženskih cvjetova do 13 puta većom od količine proizvedene kod jednodomnih kultivara.

Mikroelementi koji su značajni za oprašivanje i oplodnju biljaka:

 1. Bor (B): Bor je važan za pravilan razvoj cvjetova i polenovih cijevi. Nedostatak bora može dovesti do nepotpune oplodnje i deformacija cvjetova.
 2. Cink (Zn): Cink igra ulogu u razvoju polenovih cijevi i oplodnji. Nedostatak cinka može uzrokovati slabe cvjetove i smanjenu oplodnju.
 3. Bakar (Cu): Bakar je bitan za normalan razvoj peludi i oplodnju. Nedostatak bakra može uzrokovati slabu oplodnju i propadanje peludi.
 4. Molibden (Mo): Molibden je mikroelement koji je potreban za pravilan razvoj polenovih cijevi i oplodnju. Nedostatak molibdena može dovesti do nepravilne oplodnje i smanjene sposobnosti biljke da apsorbira dušik.
 5. Mangan (Mn): Mangan je važan za ispravnu formaciju polenovih zrna i njihovu pokretljivost. Nedostatak mangana može uzrokovati smanjenu plodnost cvjetova.

Svih navedenih 5 mikroelemenata možete naći u jednom proizvodu Can Combi Plus:

 

Sadržaj:

 • Željezo (Fe) – 2,6 %
 • Bor (B) – 0,5%
 • Bakar (Cu) – 0,5%
 •  Mangan (Mn) – 3%
 • Molibden (Mo) – 0,05%
 • Cink (Zn) – 4%

 

 

Stoga je naša preporuka je korištenje ovog preparata neposredno prije početka cvjetanja i nekoliko puta tokom cvjetanja:

 • navodnjavanje (sistem kap po kap) – 1 kg/dulum
 • preko lista (prskanje) – 75-150 gr/100 l vode

Vrste krastavca

 • salatni krastavac – za svježu upotrebu
 • kornišon – za preradu, tj. za kiseljenje.

KORAK 2 – naučiti koje su mu potrebe

Sadnja kad prođe svaka opasnost od mraza

Krastavac (Cucumis sativus) je toplo sezonsko povrće koje voli toplotu i mnogo svjetlosti, vrlo su nježni i mogu ih ubiti lagani mrazevi.

Temperatura zraka

Maksimalna proizvodnja plodova postiže se pri noćnoj temperaturi od 19-20°C i dnevnoj od 20-22°C. – Osigurati vremenom sadnje ili sjetvne – kontinentalni dio Bosne – prelaz sa proljetnog na ljetni period.

Temperatura zemljišta

Temperatura tla treba biti najmanje 15°C. Što je viša temperatura tla sadnice brže niču i manje su osjetljive na bolesti koje uzrokuje vlaga.

 Svjetlost

Važnost svjetlosti može biti tema razgovora samo ako se uzgaja u plastenicima i to grijanim, zimi, kada je nedostaje. U kratkim, dosadnim danima kasne jeseni, zime i ranog proljeća, niske dnevne razine sunčevog zračenja rezultiraju niskim razinama proizvodnje ugljikohidrata.

Relativna vlažnost (naglasak na plastenike i staklenike)

Visoka relativna vlažnost općenito pogoduje rastu. Međutim, razuman rast se može postići pri srednjoj ili čak niskoj relativnoj vlažnosti. U plastenicima neophodno je održavati srednje razine vlažnosti zraka zbog:

 • Uvjeti visoke relativne vlažnosti uključuju povećani rizik od kondenzacije vode na biljkama i razvoja ozbiljnih bolesti
 • Pri niskoj relativnoj vlažnosti, navodnjavanje postaje kritično, jer se moraju dodati velike količine vode a s druge strane ne smije se preplavljivati korijen i uskraćivati kisik.

CO2 u plastenicima ili staklenicima

Obogaćivanje zaštićenog prostora ugljen dioksidom pokazalo se ekonomski isplativim postupkom u koncentraciji do 400 ppm. Ovaj postupak može povećati prinos do 30%.

Održavajući koncentraciju CO2 u zraku plastenika ili staklenika na nivou od 600 do 1000 ppm, ne samo da dovodi do povećanja prinosa, nego utiče i na kvalitetu i ukus ploda i čak dovodi do kraće vegetacije, tj ranijeg plodonošenja i sazrijevanja.

Viještačko unošenje CO2 se postiže uz pomoć CO2 generatora, naravno ovo se odnosi na ozbiljne proizvođače koji ovom poslu pristupaju profesionalno.

Tehnologije uzoja 

Salatni krastavci

Krastavci namijenjeni svježoj upotrebi, to su uglavnom duži krastavci, najčešće od 15 do 18 cm, ali mogu biti i znatno duži u zavisnosti od sorte.

Uzgajaju se i na otvorenom polju i u plastenicima i staklenicima, kod nas je najčešća proizvodnja u plastenicima, za razliku od kornišona koji se uglavnom uzgaja na otvorenom polju.

Popularne sorte salatnog krastavca u BiH:

 • SUNČANI POTOK najpopularnija sorta kod hobi proizvođača, rana srota, vretenasto cilindričan oblik
 • EDONA F1 Popularna kod profesionalnih proizvođača, jako zahvalna hibridna sorta, jako prinosna i pogodana za uzgoj u plasteniku.  Srednje zelena boja ploda, veličina od 20-23 cm
 • DARINA F1 Tamnija boja ploda u odnosu na edonu, 20-23 cm dužine. Izuzetne rodnosti, prilagodiljiva različitim uvjetima uzgoja
 • MISIR F1 Dužina ploda oko 20 cm. Jako prinosna sorta, bere se i do 20 puta u toku sezone u zaštićenom prostoru u špalirskom načinu uzgoja

Sorti postoji jako mnogo, gore navedene su samo par  primjera. Prilikom odabira sorte treba voditi računa o tome da li je namijenjena za proizvodnju na otvorenom ili u zaštićenom prostoru, koja je dužina ploda što je jako bitno za vaše tržište, na koje bolesti je prirodno otporna itd.

Kornišoni – krastavci za preradu (kiseljenje)

Ime potječe od francuske riječi “cornichon”, što znači “mali krastavac”. Skupina sorti čija je odlika da su mali veličine od 3 do 12 cm i svrstavaju se u 3 klase:

 • I klasa: od 3 do 6 cm
 • II klasa: od 6 do 9 cm
 • III klasa: od 9-12 cm

Kod nas poznate sorte:

 • PARIŠKI KORNIŠON – najčešći izbor od hobi sjemena
 • MONOLIT F1 – specifičan po tome što je pogodan da se uzgaja i kao kornišon i kao salatar, bolje rezultate daje u zaštićenom prostoru.
 • AJAX F1 – Omiljen u prerađivačkoj industriji zbog svoj odličnog kvaliteta za preradu
 • KYBRIA F1 – 100 % ženski cvjetovi, 2-4 ploda po nodiju, iznimno visoki prinosi

To su samo neke od mnogobrojnih sorti kornišona.

Uzgoj kornišona zahtjeva znanje i brigu jer je to kultura kod koje je sve intenzivno, mnogo vode, mnogo hrane, mnogo berbi, mnogo štetnika koji ga napadaju itd.

KORAK 3 – priprema zemljišta

Zemljište

Jasno je kao dan da krastavac preferira tla laganije strukture sa velikim sadržajem organske materije i na njima kud i kamo brže raste u odnosu na ona teža, a najsporije raste u glinovitom zemljištu. Rast će ova biljka na širokom rasponu različitih tipova zemljišta, ali ako se ima prilika za izbor, onda odabrati lakše zemljište.

Krastavci općenito prilično dobro rastu u širokom rasponu pH tla (5,5-7,5), ali pH od 6,0-6,5 za mineralna tla i pH od 5,0-5,5 za organska (sadržaj organske materije 30%) tla općenito se prihvaćaju kao optimalni.

preporuka:

Preparat koji se koristi kao kondicioner tla, on će povećati sposobnost tla da zadržava vodu i hranjiva zahvaljujući sadržaju huminskih i fluvisnkih kiselina.

One pomažu u zadržavanju vode i hranjivih tvari u tlu, čime se povećava dostupnost hranjivih tvari za biljke. Također, huminske kiseline pomažu u stabilizaciji pH vrijednosti tla i smanjenju ispiranja hranjivih tvari.

Huminske i fulvinske kiseline zajedno djeluju kao prirodni spojevi za poboljšanje zdravlja tla i biljaka. One su važne za održavanje plodnosti tla, povećanje prinosa i poboljšanje kvalitete usjeva.

Primjena: 1.5 do 2 l na dunum, prilikom sadnje.

Kultiviranje zemljišta

Barem mijesec dana prije sadnje zemljište treba da se kultivira, što podrazumijeva oranje i frezanje, ili neki drugi način obrade u zavisnosti od tipa zemljišta. Ova mijera uporedo uključuje i razbacivanje đubriva, kojeg i u kojoj količini pisat ćemo zasebnom poglavlju u nastavku.

Priprema gredice ili banka

Ne može se dovoljno naglasiti važnost gredice, ukratko biljka se bolje ponaša kada ima gredicu nego kada je nema, tačka.

Najveća korist od ove operacije ogleda se u boljoj drenaži, višak vode se jednostovano sljeva sa gredice u međuredni prosor, a višak vode u zoni korijena može biti poguban za korijen, izazivajući privremeno zastajanje u razvoju, a nekada i potpuno gušenje. Također višak vlage je pogodan za razvoj brojnih gljivičnih i bakterijiskih oboljenja.

Najbolja kombinacija banak + malč

Ako želite izvući maksimum iz svoje zemlje, savjetujemo vam da kombinirate upotrebu gredica sa malč folijom.

Prekrivanjem zemlje plastičnom folijom ili nekim drugim materijalom (prema potrebi), ali ostavljajući prostor biljci za njen prirodni rast, dobivate sljedeće koristi:

 • veća temperatura tla = brži rast i razvoj
 • nema korova, a samim tim štedi se na operacijama za njihovo suzbijanje
 • bolja iskoristivost vode

KORAK 4 – sadnice

Sadnice ili sjeme ?

Proizvodnju možete započeti tako što ćete posijati sjeme direktno u zemlju ili tako što ćete posaditi sadnice koje možete proizvesti sami ili kupiti.

Osnovni razlog korištenja sadnica jeste da možete dobiti raniju proizvodnu povrća nego direktnom sjetvom.

Kada zemlja postane odgovarajuće topla (iznad 15 stepeni) i dođe vrijeme za početak, ako posijete sjeme do prvih plodova treba da prođe oko 50 do 60 dana. Međutim ako posadiš presadnicu do prvih plodova treba da prođe od 30 do 40 dana. ( postoje varijacije u zavisnosti od sorte, ali poenta je da je brže u svakom slučaju).

Također veća je vjerovatnoća da će te imati šupljine u redu od neproklijalog sjemena nego od neprimljenih sadnica. Utroši se manje sjemena, efikasnija zaštita mladih biljaka i mnoštovo drugih prednosti.

Proizvodnja sadnica

Ozbiljna tematika koja je tema sama za sebe, postoji mnogo različitih pristupa, u zavisnosti da li je upitanju rana sjetva u grijanom plasteniku ili kasna, da li se radi većoj ili manjoj količini sadnica, da li će rasad biti pikiran ili ne, koji supstrat će se koristi, saksijice ili kontejneri, veličina otvora na kontejnerima i mnoštvo drugih poglavlja.

Stoga ovo će biti obrađeno kao zasebna tema. Dobar izbor je i kupti sadnice od pouzdanog rasadnika.

KORAK 5 – sadnja

Sezona rasta krastavaca je relativno kratka i traje 55-60 dana za sorte uzgojene u polju, odnosno preko 70 dana za sorte iz staklenika.

Rokovi sadnje

Poenta je u izbjegavanju mraza i da je prosječna dnevna temperatura tla 15°C. U kontinentalnom dijelu BiH sadnja na otvorenom se obavlja početkom maja, a u zaštićenom prostoru u aprilu, a grijanom zaštićenom prostoru u martu.

Dubina sjetve i razmak

Dubina sjetve je oko 2 cm, previše duboka sjetva odgađa nicanje.

Sadnica se sadi na onu dubinu do koje je bila u rasadniku.

Razmaci variraju ovisno o sorti, potrebama i navikama proizvođača, ali neki prosjek je da između dva reda postoji jedan metar prostora, a biljka od biljke u redu se sadi na razmak od 25 do 35 cm.

Praksa je pokazala da krastavac ima tendenciju da povećava prinos po biljci što je rijeđi sklop, tako da je bolje u svakom slučaju ići na varijantu od barem 30 cm biljka od biljke. Širina samog reda, ili gredice se kreće od 50 do 70 cm.

U nastavku vizualni prikaz konfiguracije uzgojnog oblika na otvorenom polju uz potporu:

KORAK 6 – preporuke za đubrenje

Potrebe za hranjivima

Jedna tona plodova krastavca ukloni iz tla:

Koliko tona ploda iznesemo iz njive bilo bi lijepo s naše strane da ekvivalentno tome vratimo zemlji tu količinu đubriva.

Primjer ako smo imali sedam tona prinos:

Ako jedna tona krastavca iznese 1,3 kg azota, 0,9 kg fosfora i 2,2 kg kalija, tada sedam tona krastavaca iznose:

 • Azot: 7 tona x 1,3 kg/t = 9,1 kg
 • Fosfor: 7 tona x 0,9 kg/t = 6,3 kg

Kalij: 7 tona x 2,2 kg/t = 15,4 kg

Dakle, sedam tona krastavaca iznosi 9,1 kg azota, 6,3 kg fosfora i 15,4 kg kalija.

Ovo je jedna smijernica koja je korisna prilikom razmišljanja o tome koje osnovno đubrivo da primjenite i u kojim količinama. Međutim mnogo bolji pristup je odluka na osnovu analize zemljišta.

reporuka na osnovu analize zemljišta

Kao što vidimo iz tabele količina hranjivog elementa koja treba da se unese zavisi od razine tog hranjivog elementa u zemljištu.

Podaci o razini hranjivih elemenata u zemljištu se dobivaju laboratorijiskom analizom i treba da služe kao smijernice da se ne dodaje bespotrebno neko hranjivo kojeg ima dovoljno ili da se ne uskrati unos nekog elementa kojeg ima premalo.

Bitna napomena: različitih đubriva ima nebrojeno mnogo i različiti pristupi ishrani mogu biti podjednako učinkoviti.

Preporučeni pristup ishrani krastavca

 Ishrana na tri razine:

 • Osnovno đubrenje granularnim đubrivima
 • Prihrana vodotopivim đubrivima kroz sistem kap po kap
 • Prihrana folijarnim đubrivima, prskanjem preko lista

Osnovno đubrenje je ono koje se odvija prije sadnje.

To su u pravilu granulirana čvrsta đubriva se postavljaju izravno u tlo oko korijena biljaka, gdje se polako razgrađuju i oslobađaju hranjive tvari tijekom vremena.

Postoje jako mnogo različitih đubriva koja spadaju u ovu kategoriju i u pravilu sadrže veći procenat fosfora i kalijuma a manje azota jer  azot obično ima tendenciju da se lakše izgubi iz tla, dok se fosfor i kalijum lakše vežu za tlo, tako da se azot dodaje naknadno u vidu prihrane.

Osnovno đubrivo može biti:

 • Organsko (stajnjak, kompost)
 • NPK mineralno (15-15-15, 7-20-30, 16-12-24 itd)
 • Organo – mineralno (Humus 20 Goldfert 10-10-10 + 15SO3, Siriac Fertisole 7-14-21, Italpollina 12-5-15 itd)

Preporuka:

Sporooslobađajuće organo – mineralno đubrivo 6-8-18 ( ovo je varijabilno u zavisnosti od analize zemljišta) sa sdržajem magnezijuma.

Prihrana sistemom kap po kap 

od 0 – 7 dana od rasađivanja (ukorijenjavanje)

Vodotopivo đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora 15-30-15

U prvih sedam dana najvažnije je da biljka razvije snažan korijen, u suprotnom ako biljka ima slab korijenov sistem, neće moći učinkovito apsorbirati hranjive tvari, što može dovesti do usporenog rasta i nedostatka hranjivih tvari.

Fosfor je esencijalni hranjivi sastojak koji je potreban za stvaranje i razvoj korijenskih dlačica koje biljke koriste za apsorpciju vode i hranjivih tvari iz tla.

Primjena: u prvih sedam dana nakon rasađivanja

donja granica: 2 kg na dunum

gornja granica: 5 kg na dunum

 

Dodatak – specijalno organsko đubrivo POWER ROOT

 

Koristi se za ukorjenjivanje biljaka i za kondicioniranje tla zbog velikog sadržaja huminskih i fluvinskih kiselina

Primjena: do 20 dana od sadnje, 1-3 aplikacije (u zavisnosti od spremnosti na ulaganje)

donja granica: 1 l na dunum

gornja granica: 2 l na dunum

od 7-og dana pa do pojave cvjetova i razvoja prvih plodova ( plodovi sa prve dvije ili tri etaže se uklanjaju)

 

20-20-20 izbalansiran sadržaj sva tri hranjiva elementa.

Biljke u ovoj fazi intenzivno razvijaju i listove i nove izboje a uskoro i cvjetove, pa imaju izraženu potrebu za svim hranjivim elementima.

Primjena: u zavisnosti od željenog prinosa:

donja granica: 1 gram po biljci na sedmičnom nivou

gornja granica: 3 grama po biljci na sedmičnom nivou

od faze prvih plodova na donjim etažama pa do punog plodonošenja i početka berbe

 

16-8-24+(2MMgO)+ME – formulacija koja prati potrebe krastavca u ovoj fazi gdje se pored razvoja ploda mora voditi računa i o razvoju bočnih prirasta (zaperaka) na kojima će se nalaziti znatna količina roda.

Umijerene količine magnezijuma koje se nalaze u ovom đubrivu su veoma značajne, on je jako bitan elemenat, naročito kod krastavca koji ima veliku lisnu površinu a magnezij učestvuje u sintezi klorofila.

primjena: u zavisnosti od željenog prinosa:

donja granica: 1 gram po biljci sedmično

gornja granica: 4 grama po biljci sedmično

od početka do kraja berbe 

5-5-40+(2MgO)+ME – formulacija za naglašenim sadržajem kalijuma

Kalij je povezan s kretanjem vode, hranjivih tvari i ugljikohidrata u biljnom tkivu, zbog toga njegovo veće prisustvo dovodi do ubrzanog rasta ploda kao i većeg sadržaja šećera u plodu.

primjena: u zavisnosti od željenog prinosa:

donja granica: 1 gram po biljci sedmično

gornja granica: 5 grama po biljci sedmično

od početka cvjetanja pa do kraja berbe 

 

Tečno đubrivo sa povećanim sdržajem kalcijuma koji je jako bitan za čvrstoću i postojanost ploda, a njegovi nedostaci su nerjetka pojava na listovima krastavca.

Bor koji se nalazi u ovom preparatu je također jako bitan uspiješnost oprašivanja, a naročito kod krastavca kod kojeg se cvijetanje i plodonošenje odvijaju naizmjenično tokom dužeg perioda.

primjena:

sistem kap po kap: 1, 5 do 2 l na dunum, barem dvije aplikacije u toku sezone

prskanje: 150 ml na 100 vode, jednom sedmično

Problemi u uzgoju – biotski faktori

 

 

Peronospora cubensis – najznačajniji štetnik krastavca, plamenjača.

Vlažan list i temperature veće od 18 °C su konstantna opasnost od pojave ovog oboljenja.

Riješenje:

preventivno tretiranje u uvijetima kada postoji opasnost od pojave ovog oboljenja fungicidima:

 • Orvego (a.m. ametoktradin + dimetomorf) 0,8 l/ha (karenca 1 dan)
 • Valis M (a.m.mankozeb + valifenal) 2,5 kg/ha (karenca 3 dana)

prilikom pojave simptoma neki od sistemičnih preparata:

 • menta fiona ( a.m Al- fosetil 80%) 200 g/100 l vode

Uzročnik je bolesti bakterija Pseudomonas syringae.

Najpovoljnije uvjete za razvoj bolesti čine temperature od 24-30°C i visoka
relativna vlaga zraka.

riješenje:

 • preparati na bazi bakra (ukoliko se bolest pojavila prije cvijetanja)
 • ukoliko se bolest pojavila u vrijeme cvijetanja preparati na bazi bakra ali u manjoj koncentraciji i preparati na bazi al Fosetil.

Težak štetnik za iskorijeniti.

 

Virusno oboljenje, opasan štetnik. Ne postoje preparati za njegovo suzbijanje!

riješenje:

 • uočiti na vrijeme zaražene biljke i ukloniti iz zasada
 • primjenom insekticida uklonuti prisutne insekte poput tripsa ili lisnih ušiju, jer su oni prenosioci virusa.

 

 

Alternaria cucumerina, kao što se vidi na slici gore, destruktivno gljivično oboljenje. Nema registrovanih preparata za ovog patogena na krastavcima ali izvjestan uspijeh se može postići sa fungicidima na bazi hlorotalonila (npr: Toreador 500 SC – 300 ml/dunum)

 

Pepelnica, manje prisutna na otvorenom a češći problem u plastenicima zbog velike relativne vlažnosti vazduha. Brašnaste prevlake na listu su siguran znak prisustva ovog patogena.

Riješenje:

 • azbany (a.m azoksistrobin) 100 ml/100 l vode (karenca: 4 dana)
 • mentagard (a.m difenkonazol) 25 ml/100 l vode (karenca: 4dana)

 

Simptomi koji su nastali kao posljedica djelovanja tripsa (thysanoptera), jako čest štetnik na krastavcu i ukoliko se ne provede blagovremena zaštita može smanjiti urod u značajnom procentu a nekada može dovesti i do kraja vegetacije.

Rješenje:

 • Laser 240 SC (a.m. spinosad) u količini 0,04% (karenca 3 dana) ili
 • Exirel (a.m.cijantraniliprol) u količini  0,75 l/ha (karenca 1 dan)

 

Lisne vaši, redovan problem, veliki broj generacija, ukoliko se njihova brojnost na vrijeme ne održava na prihvatljivom nivou za kratko vrijeme mogu dovesti do toga da više ni preparati ne pomažu.

Rješenje:

 • Integral (a.m lambda cihalotrin) u količini 25-50 ml/dunum (karenca: 3 dana)
 • Closer (a.m sulfoksaflor) u količini 200 ml/dunum (karenca: 1 dan)

 

Crveni pauk najopasniji štetnik krastavca iz razloga što u jako kratkom vremenu može da desetkuje zasad. Redovan pregled je jedini način da se na vrijeme spriječi koban ishod. Na početku se na licu lista uočavaju sitne tačkice a detaljnim pregledom sa uvećalom mogu se uočiti jedinke crvenog pauka na naličju lista.

Rješenje:

 • acramite (a.m bifenazat  480 g/l) u količini 20 do 37 ml/dunum (karenca: 1 dan)

 

Problemi u uzgoju – abiotski faktori

Posljedica visokih temperatura. Bilo koji temperaturni ekstremi negativno će se odraziti na biljku, kao i velike razlike između noćne i dnevne temperature, u tom slučaju da bi biljci pomogi u tim stresnim situacijama dodajemo aminokiseline.

preporuka:

Seafers – preparat na bazi alginskih kiselina a u svome sastavu ima još i fosfor, organsku tvar i veoma bitnu giberilisnku kiselinu. Ovaj preparat osim što pruža dodatnu energiju za rast i razvoj onda kada biljka zbog stresa prestane sa sintezom vlastitih organskih jedinjenja, on se ponaša i kao antibiotik koji ojačava odbrambeni mehanizam biljke. Primjenjuje se u količini od 1.5 l na dunum ili prskanjem 35 ml na 100 l vode.

mehaničkoa oštećenja – grad ili vjetar

Grad je česta pojava u ljetnim mjesecima i predstavlja ozbiljnu prijetnju krastavcu na otvorenom. Prilikom leda habitus biljke ozbiljno strada i potrebno je biljci pomoći da se oporavi:  Preparat Grow Speed:

 • organska materija- 20%
 • azot (N)- 6%
 • fosfor (P2O5)- 18%
 • kalij (K2O) – 18%
 • željezo (Fe) – 0,60%
 • cink (Zn) – 0,02%
 • mangan (Mn) – 0,10%
 • bakar (Cu)- 0,005%
 • molibden (Mo)- 0,001%
 • magnezij (MgO) – 3,00%
 • kalcij (CaO)- 2,00%
 • aminokiseline- 2,00%
 • alginske kiseline- 0,01%

Spisak onoga što ovaj preparat sadrži je dug i on je svojevrsni booster koji daje energiju biljci kada joj je najpotrebnije.

Primjena:

 • navodnjavanje (sistem kap po kap)- 2,5 kg/dulum
 • prskanje (preko lista)- 250 gr/100 l vode

S obzirom da prilikom grada ili oštećenja od vjetra biljka izgubi mnogo lisne mase i bočnih izdanaka preporučuje se i primjena sljedećeg preparata preko lista:

 

 • Azot (N)- 39%
 • Kalij (K)- 5%
 • Kalcij (Ca)- 2%
 • Mikroelementi – cink (Zn)- 0,2%, željezo (Fe)- 0,02%, mangan (Mn)- 0,02%, bakar (Cu) – 0,02%, bor (B)- 0,02%, molibden (Mo)- 0,005%

Sadržaj Muusadora potkrijepljen je aminokiselinama i posebnim biostimulatorim kako bi se maksimalizirao unos azota kojeg ima 39% a koji je ključan za rast novih listova i bočnih izdanaka.

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE

BIG BANG – revolucionaran proizvod koji rasplamsava procese u biljci zahvaljujući visokom sadržaju organske materije čak 70% s čime se malo koji proizvod može pohvaliti, zatim aminokiseline i algisnke kiseline i impozantnih 100 ppm giberilisnke kiseline.

Aplikacija ovog preparata neposredno pred berbu i tokom berbe u intervalima od 3-4 sedmice daje zagarantovane rezultate.

Savijeti za kraj:
 • Položaj parcele – poželjno je da ima blagi pad da višak vode prirodnim putem odlazi sa parcele – i u tom slučaju redove usmijeravamo niz padinu
 • Ne saditi na depresijama, uvalama gdje se zadržava voda
 • Tretiranje pesticidima obavljati u večernjim satima
 • Navodnjavanje najučinkovitije u ranim jutarnjim satima
 • Uvijanje krastavca u mrežu ne obavljati u jutarnjim satima jer habitus tada krhak i lomi se
 • Zakidanje bočnih izdanaka (zaperaka)  do 30-35 cm je poželjno jer se postiže brži vertikalni rast
 • Povremeno prorjeđivanje listova (do 30% lisne mase)  je poželjno jer se tada energija usmijerava u cvat i plod

 

Priredio: Riad Muhić

Recenzija: Amir Kukić

 

 

 

 

 

Novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *