Poljoprivredni kalendar: Mart u voćnjacima i povrtnjacima


Mart mjesec je mjesec u kojem se poljoprivredni proizvođači aktivno pripremaju za novu sezonu i  počinju sa radovima u svojim voćnjacima i povrtnjacima.

Vrijeme je još uvijek nestabilno, moguća je pojava  proljetnih mrazeva  i zbog toga je  potrebno planski pristupiti svim aktivnostima. U voćnjacima je vrijeme  za proljetnu zaštitu od bolesti i štetočina. U ovu svrhu koriste se bakarni preparati u kombinaciji sa mineralnim uljem. Osim zaštite , u zavisnosti od vremenskih prilika, u drugoj polovini mjeseca vrši se orezivanje voćki i gnojidba.

Gnojidbom je potrebno osigurati  kvalitetan i temeljit izvor hrane koji će biti glavna  podrška biljkama u toku cijele vegetacije. Ovom gnojidbom u zemljište se unosi i mineralna i organska komponenta  kojim se trebaju obezbijediti svi potrebni elementi. Idealna kombinacija  za osnovnu gnojidbu su BioCan pelet i Humus Goldfert 10-10-10. Također, ovaj mjesec je rezervisan i za kalemljenje voćki.

Uzgoj povrća

U martu mjesecu počinje proizvodnja rasada, odnosno vrši se sjetva paradajza, paprikapatlidžana krastavaca. U ovu svrhu profesionalni  proizvođači se  odlučuju na hibridna sjemena koja imaju niz prednosti u odnosu na hobi sjemena.

U plastenicima salata je spremna za branje, a ako  je proizvođači nisu posijali u zaštićenom prostoru, ovo je idealno vrijeme, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, za sjetvu salate na otvorenom polju. Proljetne niske temperature neće škoditi salati jer ona dobro podnosi hladnoću. Osim salate, ovo je vrijeme sjetve špinata i rotkvica koji također dobro podnose blaže mrazeve.

Luk i češnjak  se također sade u martu mjesecu, na dobro pripremljeno i pognojeno  zemljište. Ranom sadnjom luka izbjeći će se napadi lukove muhe koja može nanijeti velike štete i smanjiti prinos luka.

Kada je u pitanju cvijeće, ovo je period  sadnje  lukovica  gladiola, frezija, anemona, begonija i dalija koje će cvjetati u toku ljeta. Osim sadlje lukovica u ovom mjesecu se vrši orezivanje ruža i čišćenje od  korova i ostataka bilja od prethodne vegetacije koje nije uklonjeno na jesen.

Novosti

Novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *