Poljoprivredni kalendar: April u voćnjacima i povrtnjacima


Spread the love

April je mjesec  u kojem je vrijeme još uvijek nestabilno i sudeći po prognozama, ove godine nas očekuju smjene sunčanih i kišnih dana s manjim temperaturnim kolebanjima. Radovi u vrtovima su počeli, a u plastenicima se mogu očekivati i  prvi zreli plodovi jagoda.

Ovaj  mjesec  rezervisan je  za  pripremu rasada paradajza, paprike, patlidžana i krastavca. U zavisnosti  od regije  i vremena sjetve  u nekim dijelovima vrši se pikiranje, a u drugim dijelovima rasad je  već spreman za sadnju u plastenik.

Na otvorenom polju u prvoj polovini aprila  vrši se sjetva  luka, graška, blitve, špinata i mrkve, a ukoliko  nisu posijani prije, sada se siju celer i peršun. Osim toga počinje i sjetva ratarskih kultura, prvenstveno  kukuruza i vrši se sadnja krompira ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju.  U drugoj polovini aprila vrši se direktna sjetva paradajza, paprike i patlidžana, a kraj aprila rezervisan je za sadnju kupusnjača.

U ovom mjesecu pristužu i prvi rezultati rada, mladi luk, zimska salata, špinat i rotkvice iz plastenika spremni su za branje.

Voćnjaci počinju beharati i u ovom periodu treba privesti kraju zimsku zaštitu i orezivanje. Obavlja se i kalemljenje voćki  i prvo osnovno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.

Za voćarsku proizvodnju prijetnje mogu predstavljati kasni proljetni mrazevi koji bi mogli uništiti cvjetove  i smanjiti prinos.

U drugoj polovini aprila vrši se sjetva ili dosijavanje travnaka ukoliko zemljište nije previše hladno i vlažno, a stari travnjaci se prvi put kose i đubre.

Novosti

Novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *