Šimširov moljac: Tihi štetnik ukrasnog bilja


Spread the love

Šimšir ( Buxus sempervirens) je ukrasni žbun koji je neizostavan u parkovima, šetalištima i dvorištima zbog jednostavnosti održavanja, dekorativnog izgleda i uspijevanja u različitim klimatskim uslovima.  Šimšir jako dobro podnosi niske i visoke temperature, osunčana i  mjesta u dubokoj sjeni, a  također, neosjetljiv je na teške metale i ispušne gasove, pa je često idejno rješenje za uređenje prostora uz glavne ceste i saobraćajnice.

Iako je dosta otporan na vremenske uslove, šimšir ima štetočinu koji nanosi velike štete i koji može izazvati golobrst i sušenje cijele biljke.

Ovog  ljeta na području Kantona Sarajevo, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine šimširi su bili izloženi napadu veoma invazivnog štetočine – šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Zbog njegovog specifičnog napada, iz središta šimšira ka vaninjegovo prisustvo je teško uočljivo i obično se primijeti tek kada su štete već velike.

Da bi se na vrijeme  uočilo prisustvo moljca potrebno je povremeno pregledati žbun i to s vana prema unutra. Simptomi prisustva moljca su pojava paučine i oštećenje listova. Pri jakom napadu ova paučina prekriva cijeli žbun i  tada je obično veliki dio lisne mase uništen.

Štete na šimširu čine gusjenice u toku svoje ishrane. Mlade gusjenice hrane se gornjom stranom listova, a starije gusjenice proždiru cijele listove, mlade izbojke i koru šimšira što narušava njegov izgled, a pri izuzetno jakom napadu dovodi i do ugibanja biljke.

Gusjenice su dužine do 4 cm, zelene boje sa crnom glavom i u toku razvoja im se javljaju dvije  crne pruge. Odrasla gusjenica u toku jednog dana može pojesti i do 50 listova.

Šimširov moljac ima 2-3 generacije godišnje koje se međusobno preklapaju. Prezimljava  u stadiju gusjenice zapredene u paučinaste niti, zajedno sa listovima, u središtu šimšira.

Leptir šimširovog moljca ima bijela krila sa smeđim obrubom, a raspon krila je 4 cm.  Let leptira traje od juna do oktobra mjeseca.

Mjere suzbijanja šimširovog moljca trebaju biti okrenute prema svim stadijima razvoja i u tom smjeru treba ići i izbor preparata.

Kako bi se suzbili i stadij  leptira, koji polaže jaja, i stadij gusjenice, koji čini štete, treba praviti kombinacije aktivnih materija.

Odlični rezulteti ostvareni su kombinacijom preparata Sumi alfa, koji je riješio stadij  leptira i Dimilina koji je riješio gusjenice. Kako bi se poboljšala pokrovnost preparata, naročito zato što je najveći broj gusjenica unutar samog šimšira, potrebno je u rastvor dodati i okvašivač Silwet gold, koji ove preparate dovede i do samog središta žbuna.

Zaštita biljaka

Zaštita biljaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *